Kjøtt fra Østlandsk Rødkolle

Østlandsk rødkolle var en av de dominerende storferasene på Østlandet før NRF-kua ble introdusert på 1950-tallet. I 1980 fantes kun ca 10 renrasede dyr tilbake, og det er gjort en stor jobb med å bevare rasen og særpreget for framtida. Østlandsk rødkolle er ei kombinasjonsku som tradisjonelt heller mer mot melkegener enn mot kjøtt, men vi ser at ulike linjer i avlen har ulike egenskaper og fortrinn. En samlende egenskap er evnen til å omdanne gras fra beite, høy og surfor til verdifulle ressurser i form av kjøtt og melk. Du kan som kunde av disse produktene selv være med på å bevare denne kurasen for framtida.

Rødkollene hos oss vokser opp på en grasbasert diett. Som nyfødte dier de mora for all den melka de ønsker seg, og av henne og resten av flokken lærer de gradvis å beite og ta til seg gras. Kraftfor får dyra bare i små mengder (ca 1 kg daglig) i overgangsperioden ved avvenning fra melk, for å unngå sturing, dårlig trivsel og en knekk i veksten. Av annet tilskuddsfor bruker vi saltstein og mineralblanding med E-vitamin, selen og biotin, da dette er noe grasforet her på gården har for lite av. 

Kjøttdeig 
«Kjøttdeig» sier du, er ikke kjøttdeig bare kjøttdeig, uansett hvor og hva den kommer fra? Det skulle man kanskje tro, men slik er det ikke. Vi har gang på gang opplevd at både kunder og vi selv blir blåst overende av forskjellen på kjøttdeig. Pizza og kjøttkaker laget av denne kjøttdeigen blir en ny opplevelse.  

Vi tror at du kjenner på smaken av kjøttet det vi har investert i oppveksten hos disse dyra. Kalvene fødes på våren og forsommeren og får gå med kua og die i 8-9 måneder, helt fram til det nærmer seg fødsel for neste års kalv.  

Så venter snart en ny beitesommer med gras fra kulturlandskapet rundt oss her i Hakadal, før det ubønnhørlig venter slakting den andre høsten/vinteren.Den skånsomme og lange oppforinga gir det vi tenker er en nærmest naturlig og stressfri oppvekst, og med grasdiett gir det sunt og velsmakende fintrevlet kjøtt med naturlig høyt innhold av Omega-3 og lite av den usunne Omega-6. Det er flott å merke seg at beitedyra har evne til å binde omega-3 fra graset og gi oss produkter, både melk og kjøtt, med sunnere fettsyresammensetning enn du har hos dyr som får tildelt mye kraftfor. 

Miljøaspektet ved kjøtt fra grasfora dyr er noe som står våre hjerter nært. Ved at dyra nesten utelukkende lever på ressurser fra vår egen gård er det brukt lite fossile ressurser på denne produksjonen. Det er også viktige gevinster for jordsmonn og karbonbinding fra dyr som beiter. Det som skjer med jordlivet og bygging av jordsmonn når dyra beiter er sammensatt og kompleks, men kan ifølge flere forskere være selve løsningen på hvordan vi kan løse mange av miljøproblemene vi står overfor i tida som venter. Samspillet mellom beitedyr, planter og mikroorganismer kan f.eks. gjøre «død» ørken til fruktbart grasland igjen på under 10 år, det er ganske utrolig, men vist mulig gjennom flere vitenskapelige praktiske forsøk.  

I den store helheten skapes det næringsmessig balanse som gjør at vi kan dyrke gras og korn med bruk av gårdens egne ressurser. Så blir det gården som bestemmer hvor mange dyr vi kan ha, ikke oss selv. Slik dyrket og produserte våre forfedre igjennom mange mannsaldre, og alle piler peker mot at det er dit vi må igjen. Vekk fra «fabrikklandbruket» og tilbake til mangfold, mindre enheter, og gårdsbruk med flere hender og færre store maskiner. Dette gjelder for både økologisk og konvensjonelt landbruk. 

Vi skal gjøre det vi kan for at produksjonen vår er med på å bidra til bedre miljøforhold, og være robust i forhold til utfordringene i tida som kommer. 

Februar 2020 var ekstra spennende, vi prøvde melkeproduksjon med lokal foredling, og direkte salg av pasteurisert helmelk, lettmelk, rømme og youghurt. Med videre utvikling og nye lokaler kan det hende Glittre gårdsmeieri blir et fast innslag om noen år.

Vi selger ikke kalve- eller oksekjøtt, dette fordi vi ikke synes noe om å slakte kalver, og vi kastrerer heller disse slik at de kan få to beitesomre i kulturlandskapet her i Hakadal. Fra tid til annen er det også noen kuer som må slaktes, og hvis du trodde at kjøtt fra gammel ku er seigt og trått, da må du tro om igjen:

I januar 2020 var vi på besøk i Sverige hos Lindegrens Kött, i Sinarpsdalen i Båstad. Gården ligger i vakkert bølgende landskap med små gårder, steingjerder og trær man burde se når det er fruktblomstring. Her slo familien Lindegren seg ned for 15 år siden, byfolk med en plan. Når de fikk servert rødkolle ved første middagsbesøk hos naboen, ble det helt klart at disse dyra måtte bli en del av planen. Nå eier de sitt eget slakteri og gården har fått en flott gårdsbutikk med kjøttdisk hvor rødkolle og lokal utegris har hovedrollen.

David kunne fortelle at de etterhvert har blitt en gjeng «kjøttnerder» som jobber i gårdsbutikken og på slakteriet. De ville gjerne prøve ut hvilken storferase og hvilken type dyr som hadde det mest smakfulle kjøttet. Alle de vanlige rasene ble representert for smaksforsøket, fra de store kontinentale kjøttrasene som Hereford, Angus, Limousine og Charolais til melkeraser, de gamle bevaringsverdige som Rødkolle og Fjällko/STN (Sidet Trønder- og Nordlandsfe), og selvfølgelig Waygu (Kobe-biff). Alt kjøttet fikk samme behanding, både ved slakting og mørning, så det skulle bli en rettferdig bedømmelse.

De store biffrasene hadde flott og mørt kjøtt, men det manglet smak og karakter. Vinneren ble Waygu, som er noe helt spesielt med tanke på marmorering og smaksopplevelse. Men som nummer 2 kom Fjällko, kjent i Norge som Sidet Trønder og Nordlandsfe, og på en super tredjeplass fant vi Rødkolle. Okse og kalv var de ikke interessert i å verken slakte eller spise, kjøttet med fine fibre og fullpakket av smak kommer fra kastrater på 2-3 år, eller gode, gamle kuer som har fått noen måneder ferie etter endt produksjon. Det aller beste resultatet de hadde hatt på en slakteskrott var faktisk ei slik Fjällko på 15 år med litt fett over ryggen. Ingen over, ingen ved siden…..

Så kanskje prøve kukjøtt neste gang?

I kjøttpakka fra oss får du både tradisjonelle stykker og noen du kanskje ikke kjenner. Utenom kjøttdeigen får du en av bifftypene: Ytrefilet, mørbrad eller entrecote. Det er mulig å komme med ønsker slik at du får den biffen du liker best. Videre finner du steik, suppekjøtt, osso bucco og grytekjøtt, herlige råvarer til mange gode måltider. 

Vi leverer kjøttet i ulike pakker, både med og uten kjøttdeig. Kraftbein får du kjøpt utenom i 5 kg pakker og prisene finner du her: 
https://glittre.no/gardsutsalg/