Gris

Vi hadde gris for første gang i 2000, og dette ga mersmak. Den gang med 5 Duroc-kastrater (sjokoladebrune) og «Edelgris» (blanding av Landsvin, Yorkshire og Duroc).

Nå holder vi gris fra mai til oktober. Vi kjøper inn slaktegriser på forsommeren, og får dem slaktet før jul.

Vi har laget enkle hytter med 4 rette vegger og flatt tak, til ly mot dårlig vær og som beskyttelse mot sterk sol. Vi fyller husene med halm etter behov, slik at grisene har ei god tørr seng å hvile i. Hyttene er I bruk hele tiden, dette viser hvor viktig det er å ha godt ly til grisene. De er dessuten påpasselige med å ikke skite I eget rede……Husene kan vi lett flytte på med å bruke kjetting og frontlasteren på traktoren.

Vi har laget en foringsplass som gjør av vi kan fore grisene uten å måtte gå inn I innhegningen. Dette er positivt både for å slippe å bli løpt over av en flokk griser, men også for å kunne få bedre overblikk og se til at alle er I form. Foringsplassen består av en plattform laget av kraftige impregnerte terrassebord. I framkant har vi laget ei fortro med grind over, her kan vi helle foret inn fra utsiden. Til vannet har vi hengt opp vannrør I plast som vi har boret hull I med jevn avstand bortover. Etter at grisene har spist opp foret, setter vi på vannet, og fortroene fyller seg med vann. Over dette har vi laget et tak, til beskyttelse både mot sol og uvær.

Vi forer med brød og kraftfor, som de får oppbløtt som en grøt. Det er vanskelig å styre tidelingen 100 %, men vi prøver å følge med på holdet. Foring skjer kun en gang om dagen, mens vi etterfyller vann ved behov, og er ekstra påpasselige når det er varmt I været.

Vi lager også istand et gjørmebad. Det gjøres enkelt ved å spyle vann på et bestemt sted på jordet helt til grisene begynner å grave og lage sin egen deilige gjørme. Gjørma kjøler ned og beskytter mot sola og plagsomme mygg og knott på lange sommerkvelder

Det er utrolig enkelt å gjerde grisene inne. 2 tråders strømgjerde laget med godt synlig strømbånd, og et kraftig strømapparat. Man må følge med på dyra til de har lært strømgjerdet, en og annen kan komme seg på utsiden I starten. Men det er ikke noe annet sted de heller vil enn tilbake til flokken. Stort sett…….

Grisene er utrolig glad I å grave, og hvis sommeren er våt er det omtrent umulig å gi dem så stort område at noe kan være grønt. De snur faktisk alt på hodet og jorda veltes rett som det er over en og annen strømtråd. Det er derfor viktig å sjekke gjerdet jevnlig.

Tenk på hvilket liv disse grisene har. I motsetning til en innegris som må leve hele livet på 1 m2 betong og spaltegulv, får våre griser tilfredstilt mange av sine naturlige instinkter som å grave etter mat. De får også en helt annen muslkelutvikling enn slappe innegriser, noe vi mener å kjenne på kjøttkvaliteten. De lærer seg lyden av både torden, lyn, fly, traktorer og ambulanser. Og de har sett sola, månen og stjernene…