Kanin, fransk vedder

Kaninene er en del av det varierte dyreholdet på gården. Tomas er kaninsjefen og har Fransk Vedder i flere forskjellige farger. Sommeren 2013 ble det kjøpt inn en hann som er krysning av Belgisk kjempe og Tysk kjempeschece. Denne krysset med Fransk vedder ga noen riktig flotte unger som vokste godt, hadde god helse og et veldig godt gemytt. Kaninene holdes først og fremst for hyggen, det varierte dyreholdet, som aktivitet til «Inn på tunet» virksomheten,  men også som en del av matauken her på gården.

Fransk vedder har man hørt om siden 1600 – 1700 tallet, og den hører til kjemperasene, sammen med belgisk kjempe og tysk kjempeschecke. De karakteristiske kjempelange hengeørene har sannsynligvis kommet gjennom en eller flere mutasjoner. .

Veddere skal være store, og voksenvekt bør være minimum 5,5 kg. Hodet er kraftig og nokså butt, med tydelige øreknuter. Ørene skal være minimum 36 cm lange, målt fra øretipp til øretipp. Vedder har en kort og kompakt kropp, og er derfor godt egnet som slaktekanin.

Gemyttet er nesten uten unntak svært godt hos vedder, og selv disse store dyra er godt egnet som kosekaniner.

Om sommeren er alle kaninene ute I beitebur, og de har burplass sammen med geiter og høns om vinteren.

Vi forer med kraftfor, brød, grønnsaker og gras, og gleder oss til flere kull med disse store, gumpete kaninene.

Her er mor og barn fra sommeren 2008.

Vil du vite mer om kanin, se

Norges Kaninavlsforbund