Østlandsk rødkolle

Våren 2015 skaffet vi oss våre første Østlandske Rødkoller. Det var to kvigekalver fra Tore Ruud i Valdres, Dagny og Molly. Så kom det til 3 NRF-kastrater fra Trude og Joar Onstad på Bøler gård her i dalen. Høsten 2015 ble det kjøpt inn 2 kvigekalver til fra Tore Ruud, Pernille og Mona, og ei ku fra Ingunn Grepperud på Bjørkelangen, kua heter Felicia.

Dyra nyter sommeren på beite, og på høsten flytter de inn i nyoppusset 150 år  gammelt fjøs. Kanskje Norges minste løsdriftsfjøs med 9 liggebåser.

Planen var å bruke kuene som ammekyr, men det ble kjøpt inn en melkemaskin etterhvert…..

Østlandsk Rødkolle var den dominerende storferasen på Østlandet og ble rasegodkjent på Momarken-utstillingen i 1899. Utgangspunktet var de gamle rasene “Romerikskveg” og “Smålenskveg” og dette ble den mest brukte melkekua i området fram til 1950-tallet, og utviklingen av NRF (Norsk Rødt Fe).

Her i Hakadal var Aas Gaard og Frithjof Young en spydspiss i Rødkolle-avlen. I 1893 ble det innkjøpt 18 kyr og 1 okse av Rødkolle som grunnlag for besetningen. Han importerte etterhvert flere dyr av Red Poll fra England for å være med på å foredle den stedegne rødkolla. Rødkollelaget i Norge anerkjente dessverre ikke de engelske som samme rase, så Aas gaard fikk ikke dyra inn i Rødkolle-stamboka. Men det ble solgt flere livkalver til krysning hos andre oppdrettere og dette arbeidet fikk derfor likevel betydning av rasen som helhet.

Vi synes det er ekstra stas at det nå er Rødkolle i dalen igjen.

Kuene vil også ha en sunn funksjon i drifta på gården i form av sambeitere med geita. Dette samspillet sies å ha positiv effekt i kampen mot innvollssnyltere, og vi kan utnytte flere beiteområder som vi ellers ikke ville latt geita beite i. De ødelegger jo alt av trær, og vi vil gjerne ha igjen ei og annen bjørk her og der 🙂

Les mer her : Kjøtt fra Østlandsk rødkolle