Gjerde

Til geitene har vi så langt gjort bruk av 2 typer gjerde:

Lammenetting (sauenetting med små masker nederst) med 1 strømtråd på innsiden. Strømmen gjør at ikke dyra klør seg på nettingen, og minsker fristelsen til å prøve å klatre i og hoppe over nettingen.

Strømtråd med 4 – 6 tråder. Et kraftig strømapparat i kombinasjon med dette gjerdet er svært effektivt.

For å sette ned stolper har vi kjøpt jordbor til forborring, ned til ca 1 meters dybde. Stolpene er 8 x 240 cm og kan slås ned med en luftdrevet stolpebanker.

Selvfølgelig kan man bruke manuell stolpebanker og slegge, men da blir gjerdinga unødvendig langtekkelig.

De siste årene har vi funnet en enda bedre løsning, som fungerer bra I forholdvis flatt terreng og hvor jorda er steinfattig. Her er bilde av stolpebankeren, som monteres på 3-punkten på traktoren og hydraulikken driver loddet og alle innstillingene.

Maskinen har et lodd på 300 kilo som slår stolpene ned I bakken. Dersom jorda er hard, kan man slå ned et stålspett først. Beste tida for å jobbe med denne maskinen er vår og høst, mens det er godt med fuktighet I bakken.

Her er eksempler på gjerding hos oss:

Et av alternativene for å stramme ståltråd. Vi tok i 2010 i bruk Grippler, og ser at det er et svært godt alternativ.

Her er «Grisehaleisolator», den mest solide isolatoren vi har fått tak i. Kjøpes hos ATEC.

Man støter stadig på hindringer, og man må finne på løsninger etterhvert. Her er det boret I kampestein og fjell, og brukt bardun som er strammet med Gripple.

Hjørnestolpe til 6-tråders strømgjerde.

«Australsk» gjerdeløsning med isolerende stolper i Azobe-tre.

Dette er en gjerdeløsning hvor gjerdet legger seg ned dersom vilt, feks elg kommer i full fart. Men det holder geitene inne, de vet at det er sterk strøm på!!! Dette gjerdet må holdes skikkelig stramt til enhver tid, med kraftige stolper i hjørner og der hvor beitet har naturlige svinger. Spesielle fjærer og strammehjul/Grippler må til for å få et godt resultat.

Montering av et slikt gjerde er tidsbesparende, men er avhengig av godt feste til hjørnestolper

Avstandsstolpe I stål, improviserte isolatorer av vannrør.
Her står stolpen boret ned I fjellet.

Strammeramme.

Lykke til!