Kalkun

Fjærfevirksomheten vår startet med kalkuner. Vi har hatt både gammeldags Bronsekalkun og moderne hybrider. Bronsekalkunen har evne til et mer naturlig liv enn hybriden, men de vokser seint og gir et mindre apetittelig slakteprodukt, pga sorte fjærpigger. Men som pryd på gårdsplassen er de uovertrufne.

Sommeren 2013 fikk vi tilbud om å forsøke en sort hybridrase som er avlet frem for de økologiske markedet. Dette ble noen riktig trivelig dyr, noe mindre enn de hvite hybridene, men til gjengjeld ingen problemer med beina.

IMAG0521

Hybridkalkunene er hvite, og vokser fort, nesten for fort. Beinbygningen henger mange ganger ikke med i den voldsomme veksten og dyra får lett en besværlig vaggende gange. Vi forer derfor med mye grassklipp og beite, I tillegg til kraftfor blandet med oppbløtt brød som gis hver morgen. Dette gir en saktere og mer naturlig vekst, og vi ser at dyra trives.

Kalkunkyllinger er svært ømfintlige og må passes godt helt til de begynner å utvikle den karakteristiske røde huden på halsen. Men så tåler de desto mer deretter. I naturen bor jo kalkunen i skogene i Nord-Amerika, med streng kulde og mye snø¸. Det kunne vært fristende å prøve, spennende å møte kalkun i skogen midt på vinteren…

Kalkunen kan nyttiggjøre seg av mye gras i dietten og er en ivrig beiter. Men det kreves store arealer. Fra gammelt av var det vanlig å slippe dyra på åkerstubben etter tresking, slik at de kunne plukke i seg spillkornet.

Kalkunen er glad i å vagle seg, og selv store beist på 20 kilo flyr opp 3-4 meter over bakken for å innta nattstilling.
Sluttproduktet er den flotteste mat du kan tenke deg, og husk at kalkun er enkel å partere til brystfilet, lår, vinger osv. Behandling som røyking, salting og speking gjør seg godt, og du får en ny dimensjon til den sedvanlige nyttårsfuglen. Avskjær gir flott kjøttdeig som råvare til f.eks. kjøttboller. Og det blir mye mat på en hybridkalkun, vår største veide 21,5 kg ferdig slaktet!

Oppskrift på saltet kalkunlår:

Lettsaltet Kalkunlår

1 kalkunlår
2 dl salt
1 ss sukker
1 liter kokt avkjølt vann

Rør salt og sukker ut I det kokte vannet, og legg låret I saltlaken. Det må være så mye lake at det dekker låret. La låret ligge I laken tilsvarende 1 døgn pr kilo kjøtt.

Kok opp lettsaltet vann I en vid kjele og legg låret i. Kokes I et par timer, til kjøttet er mørt og nesten faller av bena. Ta opp av vannet og legg på et stekebrett. Stekes så I ca 30 minutter på 225 grader, til skinnet er sprøtt.

Skjæres I skiver og serveres varmt sammen med kokte poteter, kålrotstappe og tyttebær.