Gul amerikansk gås

Vi startet med en gjeng gåsunger i 1999. Det har gått opp og ned med svømmefugler hos oss, I 2009 skaffet vi oss et par Gule Amerianske gjess. Vi måtte kjøpe til 3 adoptivkyllinger det første året. De ble varmt mottatt av fosterforeldrene, men der er ikke så flinke til å holde gåsungene varme. De har fått noen avkom selv, men stort sett har vi kjøpt til adoptivkyllinger de fleste årene.

Våre gule amerikanske gjess kommer fra Vidar Huserbråten på Sørumsand.

Gjessene bor som regel ute hele året. Der har de 2-3 dekar som de deler med kalkunene og hønsene om sommeren. Nå har de et beitehus til skjul, samme type hus som vi også bruker til gris og geit. Dette er laget av brune plastbelagte finerplater, og med bølgeblikk-tak. Her inne har de tørt strø av kutterflis, og utenfor har de oppvarmet drikkevann hele dagen.

Vi forer med blanding av oppbløtt brød og kraftfor, og når det er godt beite kan gjessene nyttiggjøre seg store mengder gras. Når vinteren er på det kaldeste, må vi holde oss til tørt kraftfor, ellers fryser foret før de rekker å spise noe særlig.

Gjess er trivelige dyr, de har stor personlighet og er gode «vaktbikkjer». De har evne til å kjenne igjen mennesker, og sier ifra når fremmede viser seg på gården.Vi stenger dyra inne i huset hver kveld, selv om de går på et inngjerdet område med netting og strømtråd på utsiden. Vi vil ikke våkne en morgen og se at dyra er tatt av rovdyr.