Rislapper

Dagens lunsj i gårdsgruppa er rislapper. Helt topp når vi lagde altfor mye grøt til lunsj i går, og grisene ble slakta på mandag.

Her er oppskriften:

5 dl risgrøt , avkjølt
1 dl kefir eller kulturmelk
2 dl hvetemel
2 egg
2 ss sukker
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
75 gram meierismør, smeltet

Rør alle ingrediensene godt sammen med visp. La røra svelle minst 15 minutter og stek lapper i stekepanne eller på takke.

Bilde fra melk.no

Serveres med syltetøy, sukker og rømme.

NAM!

Fritidstilbud på dagtid til unge og voksne

Tilbud til unge, voksne og eldre, fra 16 år og oppover.

Blir dagene lange og har du lyst på positivt påfyll? Være sammen med dyr og andre mennesker som vil deg godt? Har du eller noen du kjenner lyst til å oppleve gårdslivet?

Vi er med på et prosjekt med gratis fritidstilbud for unge, voksne og eldre (alder 16 år og oppover) hvor vi gjerne vil dele gårdslivet med deg. Vi steller dyr og planter, holder på med vedlikehold av maskiner og bygninger og blir bedre kjent med naturen rundt oss. Et enkelt måltid hører også med. Høres dette interessant ut?

Tilbudet er på onsdager kl 1230 – 1500, fra 10. november utvidet til kl 1000 – 1500.

Ta kontakt, så kan vi fortelle mer og kanskje avtale en omvisning? Det er fullt mulig å prøve noen besøk før man bestemmer seg, og hvis det ikke passer hver onsdag gjør vi avtale fra gang til gang og tar påmelding etter først-til-mølla-prinsippet.

Har du lyst til å prøve: Meld deg på her

Håper vi ser deg 🙂

Tid for å koke kraft

Mat lagd med kraft får helt annen næringsverdi og smak enn om du bruker buljongterning. Kraftkoking er ikke vanskelig, det kan stå og putre for seg selv på svak varme hele dagen. Vi har
– kraftbein 5 kg pakke ordinært kr 350, nå kr 200,-

Her er oppskrift på oksekraft:

Matprat- brun kraft

Trykk på bildet for å se hele oppskriften på matprat.no
Gilberg - KJØTT, SVIN, LAM OG VILT - Svin Kraftbein ca.10kg krt (skaffev.)

Kraftbein av Østlandsk Rødkolle, 5 kg, nå kr 200

Du finner varene i selvbetjeningsutsalget vårt på stabburet, betaling gjør du selv på http://www.glittre.com

Ring oss hvis du trenger hjelp eller har spørsmål, Tomas 93667034, Kjell 95720462.

God høst!

Utsolgt på kjekjøtt

Kjære kjekjøttkunder, nå er vi utsolgt for denne høsten, men vi kjenner flere andre som produserer denne herlige råvaren, så fortvil ikke, vi tipser dere videre. Send oss en melding så hjelper vi til!

Storfekjøtt kan du bestille her: Gårdsutsalg

Ha en herlig høst!

Hilsen Tomas og Kjell

Tid for å bestille kjøtt

Du kan bestille storfekjøtt her: Gårdsutsalg

Det er høst i lufta, og vi nærmer oss unektelig slaktetid for både geit, kje og storfe. I løpet av oktober, november og desember får vi nydelig kjøtt fra våre egne dyr på gården. Disse dyra har vokst opp på en grasbasert diett. Som nyfødte dier de mora for all den melka de ønsker seg, og av henne og resten av flokken lærer de gradvis å beite og ta til seg gras. Kraftfor får dyra bare i små mengder i overgangsperioden ved avvenning fra melk, for å unngå sturing, dårlig trivsel og en knekk i veksten. Av annet tilskuddsfor bruker vi saltstein og mineralblanding med E-vitamin, selen og biotin, da dette er noe grasforet her på gården har for lite av. 

Du kan lese mer om dyreholdet vårt og våre tanker her: Kjøtt fra Østlandsk rødkolle og geitene, kjekjøtt er nå utsolgt.

Vi tar nå opp bestilling på kjøttkasser med storfekjøtt. Familiekassa er satt sammen med tanke på hva man trenger av kjøtt i matlaging i vår tid: Ca 40 prosent av innholdet er kjøttdeig. Kjøttdeigen er smakfull og næringsrik, den gode smaken kommer delvis fra et noe høyere fettinnhold enn i vanlig kjøttdeig, og det kan vi takke kjøttskjæreren vår for. Han tar godt vare på slakteskrottene, modner de ekstra lenge og skjærer ut flest mulig stykker med ulike egenskaper. Mange av disse stykkene går rett i karbonadedeigen på de store slakteriene, så kjøttstykker som «skirt», «flat iron steak» og nyretapp (slakterens hemmelighet) er for de fleste av oss nye bekjentskaper. Med færre stykker rent kjøtt i kverna blir deigen derfor litt feitere, og derfor full av smak og næring.  

Er du mest interessert i de andre stykningsdelene har vi satt sammen kjøttkasser uten kjøttdeig.

Den ekstra modningsperioden på 1-2 uker er også med på å gi kjøttet mørhet, karakter og smak. 

I kjøttpakka fra oss får du altså både tradisjonelle stykker og noen du kanskje ikke kjenner. I alle kassene får du en av bifftypene: Ytrefilet, mørbrad eller entrecote. Det er mulig å komme med ønsker slik at du får den biffen du liker best. Videre finner du steik, suppekjøtt, osso bucco og grytekjøtt, herlige råvarer til mange gode måltider. 

Kraftbein følger med i familiepakka, trenger du mer får du kjøpt dette separat i 5 kg pakker. Detaljer om bestilling og priser finner du her: Gårdsutsalg

Har du spørsmål, ring oss på 93667034 eller 95720462.
Hilsen Tomas og Kjell 🙂

Dugnad Hakadal Legekontor lørdag 24. april kl 12-16

Vi har vært mye hos legen i det siste, og har lyst til å være med på å løfte uteområdet ved Hakadal Legekontor, både til glede for pasienter og ansatte. Vi vet at mange er fornøyd med den lokale legen, og kanskje du også vil være med på å gjøre en positiv forskjell?

Disse er med fra før:
– Nittedal Hagelag, ved Yvonne Roualet Thoresen
– Miljøhuset Gnisten AS, stiller med dugnadsmat
– Deltakere fra Inn på Tunet på Glittre gård

Dugnaden går ut på å rydde opp i et overvokst område og legge til rette for en hyggelig uteplass hvor man kan vente på legetimen i trivelige omgivelser. Disse oppgavene skal løses:
– Beskjære og fjerne gammel vegetasjon og kjøre dette til hageavfallsleveringen på Miljøhuset Gnisten (vi trenger sjåfører og biler med tilhenger)
– Opparbeide en uteplass
– Lage/hente utemøbler
– Plante nye planter, trær, blomster
– Etablere en gruppe som tar seg av vanning og vedlikehold senere

Hvis du har tid og lyst, så er du hjertelig velkommen til å melde deg på. Har du kanskje noen planter til overs som du vil donere til prosjektet, eller kjenner du noen som har utemøbler som skal byttes ut? Vil du bidra med arbeidskraft med rive, spade, sag og beskjæringssaks?

Meld deg på her, og gi oss gjerne tips om hvor vi kan rekruttere flere deltakere/bidragsytere.

Beskjærings- og podekurs er dessverre avlyst

Med gjeldende strenge koronarestriksjoner er vi dessverre nødt til å avlyse vår planlagte kursdag med fokus på beskjæring og poding av frukttrær.

Men kanskje skulle du prøve likevel? Vi har samlet gode og informative videoer med eksempler på beskjæring og poding, og har satt sammen en materiellpakke med det du trenger for å prøve deg på podekunsten. Det er slett ikke så vanskelig som man skulle tro, og den mulige gevinsten er stor i form av egenproduserte frukttrær.

Selv hadde vi svært gode resultater med første gangs poding etter beskrivelse vist i videoen fra Njøs, kalt “poding Lars”. 
Materiellpakka består av :

Beskjæringssaks 
Podekniv 
Podestrikk 
Podevoks 
5 grunnstammer (eple eller plomme, eller litt av hver) 

Totalpris kr 760,- pluss frakt (du kan hente her på gården eller vi avtaler annen frakt). Materiellet er klart for levering i slutten av mars. 

Hvis du ikke selv har podekvister kan du få med dette fra oss, vi gjør avtale om tilgjengelige sorter og antall. 

Ekstra grunnstammer kan bestilles, kr 50,- pr stk. 

Bestill her:

Hvordan beskjære frukttre 

Riktig beskjæring av frukttrær 

Hvordan beskjære plommetre 

Poding Lars 

Podning af frugttræ 

Etter poding bør treet plantes i god plantejord, vannes og settes i et lyst rom med ca 15 graders romtemperatur. Tre så en brødpose over hvert tre, slik at det beskyttes mot uttørking.  Slik skal så treet stå noen uker, til det har skutt blader og kommet godt i gang med veksten. Husk å vanne jevnlig. 

Når faren for nattefrost er over kan trærne flyttes utendørs, men ikke utsettes for full sol. Vi kan anbefale å lage et “drivhus” over trærne med en hvit presenning, som beskytter mot solstrålene, men samtidig slipper mye lys inn.  

Etter hvert kan man herde trærne med å ta av presenningen deler av dagen, og før høsten kommer er trærne klare for planting. Vil du ha et tre som skal blir stort fort, så kan de pottes om og stå i drivhus de første par årene, da vil de utvikle seg raskt og få kraftige fine greiner. Husk gnagerbeskyttelse på trærne mot mus og andre gnagere. 

Lykke til, vi håper å kunne arrangere kurs neste år! 

Hilsen Tomas og Kjell 

Dagens lunsj

Det er godt å være bonde når man kan dykke i fryseren og finne sånne herligheter.

Pannestekt ytrefilet av geit ble til dagens lunsjmåltid, i skiver med ristet grovbrød, salat, ramsløkmajones, agurk og paprika. Kjøttet ble renskåret og stekt i meierismør på full varme, 2 minutter på hver side, krydret med nykvernet pepper og litt salt. Lot kjøttet hvile mens tilbehøret ble gjort istand og tekopp med sitron, ingefær og honning fikk trekke.

Vi kommer til å ha geitefilet på plass i gårdsutsalget til høsten igjen, hvis du er interessert, send oss en melding.

Takk!

Vi vil gjerne takke alle som handler hos oss, egg, storfe- og kjekjøtt, pølser og produkter fra frukthagen. Med deres støtte og entusiasme får vi økt tro på at landbruket har en viktig rolle i tida som kommer, og at det er muligheter for ulike landbrukssatsinger, både stort og industrielt, og smått og manuelt med folk og dyr som er vår vei.

Litt ekstra ved på bålet blir det når kundene tar seg tid til å sende oss meldinger om hva de synes om produktene våre. Nå sist har vi hatt utlevering av kjøtt fra Østlandsk Rødkolle, både kastrat og ku. Vi har blant annet fått disse kommentarene:

“Må bare si at det kjøttet var helt vannvittig bra ! 10 av 10!”

“Fantastisk Flat Iron Steak!!!”

“Nydelig storfekjøtt!!!! Helt fantastisk!

“Lagde burgere av kjøttdeigen, supersaftige og masse smak!”

Dette gir oss inspirasjon til å fortsette videre på den veien vi går, og en bekreftelse på at folk vil ha produkter fra steder som vår gård. Vi klarer ikke dette alene, så vi har allierte slaktere og pølsemakere som forstår hva vi vil, og som vet hvordan man foredler skikkelig mat.

For kommende sesong er det mulig å bestille kje- og storfekjøtt for høst/vinter 2021.

Her kan du lese mer og bestille: Gårdsutsalg.

For å kjøpe honning, egg og geitepølser er det bare å sende en melding, så forklarer vi hvordan du bruker vår selvbetjente løsning i bua ved veien eller på stabburet. Helt kontaktfri og koronasikker handel 🙂

Vi sees og snakkes, hilsen Tomas og Kjell

Grillpølser av geit

Grillpølser er på plass i gårdsutsalget. Produsert av Hadeland Viltslakt, nydelig ren kjøttsmak med innslag av urter. Karakterisert av daglig leder på Krutt Gastropub som “Nordeuropas beste pølser”

😍Vi foretrekker de godt stekt i grillpanne eller på grill, servert med rotmos og mandelpoteter. Tennene løper i vann…….

Pakker på 6 pølser 550-600 gram kr 130,-

Send oss en melding her eller på 95720462, så hjelper vi deg med kontaktløs og koronafri handel.
Hilsen Tomas og Kjell

Inneholder: Geitekjøtt, melk , potetmel, salt, krydder og fåretarm.