Beskjærings- og podekurs er dessverre avlyst

Med gjeldende strenge koronarestriksjoner er vi dessverre nødt til å avlyse vår planlagte kursdag med fokus på beskjæring og poding av frukttrær.

Men kanskje skulle du prøve likevel? Vi har samlet gode og informative videoer med eksempler på beskjæring og poding, og har satt sammen en materiellpakke med det du trenger for å prøve deg på podekunsten. Det er slett ikke så vanskelig som man skulle tro, og den mulige gevinsten er stor i form av egenproduserte frukttrær.

Selv hadde vi svært gode resultater med første gangs poding etter beskrivelse vist i videoen fra Njøs, kalt “poding Lars”. 
Materiellpakka består av :

Beskjæringssaks 
Podekniv 
Podestrikk 
Podevoks 
5 grunnstammer (eple eller plomme, eller litt av hver) 

Totalpris kr 760,- pluss frakt (du kan hente her på gården eller vi avtaler annen frakt). Materiellet er klart for levering i slutten av mars. 

Hvis du ikke selv har podekvister kan du få med dette fra oss, vi gjør avtale om tilgjengelige sorter og antall. 

Ekstra grunnstammer kan bestilles, kr 50,- pr stk. 

Bestill her:

Hvordan beskjære frukttre 

Riktig beskjæring av frukttrær 

Hvordan beskjære plommetre 

Poding Lars 

Podning af frugttræ 

Etter poding bør treet plantes i god plantejord, vannes og settes i et lyst rom med ca 15 graders romtemperatur. Tre så en brødpose over hvert tre, slik at det beskyttes mot uttørking.  Slik skal så treet stå noen uker, til det har skutt blader og kommet godt i gang med veksten. Husk å vanne jevnlig. 

Når faren for nattefrost er over kan trærne flyttes utendørs, men ikke utsettes for full sol. Vi kan anbefale å lage et “drivhus” over trærne med en hvit presenning, som beskytter mot solstrålene, men samtidig slipper mye lys inn.  

Etter hvert kan man herde trærne med å ta av presenningen deler av dagen, og før høsten kommer er trærne klare for planting. Vil du ha et tre som skal blir stort fort, så kan de pottes om og stå i drivhus de første par årene, da vil de utvikle seg raskt og få kraftige fine greiner. Husk gnagerbeskyttelse på trærne mot mus og andre gnagere. 

Lykke til, vi håper å kunne arrangere kurs neste år! 

Hilsen Tomas og Kjell