Kan man spise ku?

Fra Rødkollene våre kan vi friste med velsmakende og mørt kjøtt, fra ku og kastrater. Vi selger ikke kalve- eller oksekjøtt, dette fordi vi ikke synes noe om å slakte kalver, og vi kastrerer heller oksekalvene slik at de kan få to beitesomre i kulturlandskapet her i Hakadal.

Kvigekalvene blir nesten uten unntak satt på som livdyr, da det er svært få Rødkoller i Norge og vi er etterhvert flere og flere bønder som ser verdien i disse dyra, flinke grasetere som de er. Fra tid til annen er det noen kuer som må slaktes, og hvis du trodde at kjøtt fra gammel ku er seigt og trått, da må du tro om igjen:

I januar 2020 var vi på besøk i Sverige hos Lindegrens Kött, i Sinarpsdalen i Båstad.

Gården ligger i vakkert bølgende landskap med små gårder, steingjerder og trær man burde se når det er fruktblomstring. Her slo familien Lindegren seg ned for 15 år siden, byfolk med en plan. Når de fikk servert rødkolle ved første middagsbesøk hos naboen, ble det helt klart at disse dyra måtte bli en del av planen. Nå eier de sitt eget slakteri og gården har fått en flott gårdsbutikk med kjøttdisk hvor rødkolle og lokal utegris har hovedrollen.

David og Lina Lindegren

David kunne fortelle at de etterhvert har blitt en gjeng «kjøttnerder» som jobber i gårdsbutikken og på slakteriet. De ville gjerne prøve ut hvilken storferase og hvilken type dyr som hadde det mest smakfulle kjøttet. Alle de vanlige rasene ble representert for smaksforsøket, fra de store kontinentale kjøttrasene som Hereford, Angus, Limousine og Charolais til melkeraser, de gamle bevaringsverdige som Rødkolle og Fjällko/STN (Sidet Trønder- og Nordlandsfe), og selvfølgelig Waygu (Kobe-biff). Alt kjøttet fikk samme behanding, både ved slakting og mørning, så det skulle bli en rettferdig bedømmelse.

De store biffrasene hadde flott og mørt kjøtt, men manglet smak og karakter.

Vinneren ble Waygu (japansk storferase som masseres, fores med vin osv), som er noe helt spesielt med tanke på marmorering og smaksopplevelse. Men som nummer 2 kom Fjällko, kjent i Norge som Sidet Trønder og Nordlandsfe, og på en super tredjeplass fant vi Rødkolle. Okse og kalv var de ikke interessert i å verken slakte eller spise, fordi kjøttet med fine fibre og fullpakket av smak kommer fra kastrater på 2-3 år, eller gode, gamle kuer som har fått noen måneder ferie etter endt produksjon. Det aller beste resultatet de hadde hatt på en slakteskrott var faktisk ei slik Fjällko på 15 år med litt fett over ryggen. Ingen over, ingen ved siden…..

Her hjemme har vi hørt nettopp det samme fra flere kokker, blant annet Andreas Viestad som står bak «Den store Kjøtt-kokeboka». Han kan fortelle om blant annet en fantastisk opplevelse med kjøtt fra ei 15 år gammel Rødkolle fra Bjørkelangen. Det skulle ikke være noen grunn for at ei Rødkolle fra Hakadal står mye tilbake for dette.

Så kanskje prøve kukjøtt neste gang?

Er det ikke ugreit for miljøet å spise rødt kjøtt da, spør mange? Kuene våre spiser 99 % gras, og omdanner dette til høyverdig og velsmakende protein. De vokser godt på det og gir kjøtt av høy kvalitet med viktig innhold bl.a. av omega-3 fettsyrer, noe de danner naturlig fra beitegraset. De gamle storferasene utnytter disse ressursene ekstra godt, de vokser litt saktere og blir ikke så store som konkurrentene, men kvaliteten og milijøvennligheten er på topp. Ja takk, sier vi 🙂

Du kan bestille kukjøtt for høsten 2022 her: Gårdsutsalg